Hoe Paulien sterke artikelen schrijft met AI

Paulien is coach en begeleidt hoogleraren en hoofddocenten op een paar grote Nederlandse universiteiten. Ze is een kei in haar werk. Onlangs was ze bij de oratie van één van haar cliënten, die een aanstelling als professor had gekregen. Bij de borrel na afloop kwam haar cliënt speciaal naar haar toe: ‘Je coaching heeft me enorm geholpen bij deze stap. Bovendien had ik zonder jouw hulp nooit zo’n fijne balans tussen mijn werk en privé gehad’.

Paulien vindt het geweldig om te horen. Ze heeft als coach een praktische aanpak ontwikkeld, die ook op wetenschap is gebaseerd. Toch baalt ze ook. Ze wil al maandenlang een goed artikel schrijven over haar aanpak. Dat wil ze onderbouwen met wetenschappelijke onderzoeken. Maar hoe weet ze welke onderzoeken er zijn verschenen, die passen bij haar werk? Daar blijft ze hangen.

Een tijdrovend schrijfproces

Voor veel professionals is schrijven een essentieel onderdeel van hun werk. Denk aan een artikel voor een vakblad, een blog voor je website, of een tekst waarmee je potentiële klanten laat zien wat je kunt. Ook in jouw werk kunnen artikelen veel toevoegen.

Maar veel professionals worstelen met schrijven. Het kan ongelofelijk tijdrovend zijn. Schrijven gaat immers niet alleen om het formuleren van ideeën, maar bijvoorbeeld ook om het vinden van betrouwbare bronnen die je verhaal ondersteunen.

Zelfs wetenschappers worstelen met het vinden van goede artikelen om hun onderzoek te ondersteunen. Wat is er gepubliceerd op je vakgebied? Welke onderzoeken sluiten aan bij jouw verse artikel, om je verhaal geloofwaardig te maken? Dit proces kan uren, zo niet dagen in beslag nemen. Dat is frustrerend.

Toch hoeft het schrijven van artikelen niet frustrerend te zijn, of veel tijd te kosten. Sterker nog: als je weet hoe je AI hierbij kunt inzetten, schrijf je betere artikelen in minder tijd. Hoe kan dat?

Hoe kan AI je helpen bij het schrijven van artikelen?

De mogelijkheden van AI groeien in razend tempo, elke maand kan er weer mee. Recent werden er een stel hele coole tools gelanceerd rond ChatGPT, die razend interessant zijn als je artikelen schrijft en op zoek bent naar goede bronnen. Eén van die tools is Consensus GPT.

Wat zijn GPT’s van ChatGPT?

ChatGPT is op dit moment één van de meest bekende AI tools. Het is gelanceerd in november 2022 en is enorm krachtig, omdat je er gewoon mee kunt chatten.

Sinds kort zijn er zogenaamde GPT, dat zijn losse apps die zijn gebaseerd op de intelligentie je die kent van ChatGPT. Zoals de apps op je mobieltje de mogelijkheden van je telefoon vergroten, zo vergroten GPT’s de mogelijkheden van ChatGPT. Voor die extra GPT’s betaal je niks extra’s als je een basisabonnement hebt. Ze zijn standaard onderdeel van ChatGPT Plus. Ze werken dus niet bij de gratis versie.

Vind wetenschappelijke artikelen met de Consensus GPT

Eén van de meest populaire GPT’s van dit moment is Consensus. Dat is een app die speciaal gericht is op het doorzoeken van wetenschappelijke artikelen. De AI-gestuurde onderzoeksassistent heeft toegang tot meer dan 200 miljoen academische papers en artikelen. Zo kun je snel wetenschappelijk onderbouwde antwoorden vinden en een artikel schrijven met accurate citaten. Het is tijdsbesparend en kan de kwaliteit van je artikelen enorm vergroten.

Hoe gebruik je Consensus GPT?

Consensus GPT is eenvoudig in gebruik. Je gaat naar ChatGPT en dan naar de sectie waar de zogenaamde GPT’s staan. Hier kun je Consensus eenvoudig opzoeken.

Start met het formuleren van je vraag of onderwerp in de chatbalk. De AI zal relevante academische papers doorzoeken en bruikbare informatie leveren, compleet met citaties. Via een link kun je doorklikken naar een abstract van het betreffende artikel. Zo krijg je snel overzicht van een aantal onderzoeken die relevant zijn bij jouw vraag.

Consensus geeft je overigens niet al het beschikbare onderzoek. Meestal krijg je een lijstje van drie tot vijf onderzoeken die het meest relevant lijkt. Besef dat er ook artikelen of onderzoeken kunnen zijn die niét of nog niet vindbaar zijn in deze database. Maar voor praktisch gebruik is dat niet altijd een probleem. Het is heerlijk om heel snel een aantal artikelen te vinden, die jouw artikel of verhaal kunnen onderbouwen. Bovendien vind je vaak eenvoudig meer artikelen, door online via zoekmachines of andere databases verder te zoeken naar auteurs of instituten waarvan je de artikelen in Consensus hebt gevonden.

Werken met AI en tool als Consensus versnelt niet alleen het onderzoeksproces, maar verzekert ook dat je artikel wordt ondersteund door betrouwbare bronnen.

De overtuigingskracht van Paulien, dankzij wetenschappelijke verwijzingen

Paulien gebruikt in haar coaching verschillende gesprekstechnieken en leert haar cliënten slimmer omgaan met feedback. In Consensus vraagt ze welke artikelen hierover zijn verschenen. Ze ontdekt een onderzoek over verschillende stijlen van feedback en een artikel dat beschrijft hoe studenten in hun eerste baan soms moeten leren omgaan met feedback. Beide artikelen zijn een fijne onderbouwing van haar betoog en ze kan er nu vlot een blog over schrijven voor haar website en nieuwsbrief.

Een paar weken later wordt ze gemaild door een universitair hoofddocent. Hij volgt haar nieuwsbrief al een tijdje en wil graag een workshop met zijn collega’s over het geven van feedback aan elkaar. Hij vertelt: ‘Het is best een lastig onderwerp binnen ons team, maar met jouw wetenschappelijke verwijzingen kon ik mijn collega’s er vlot van overtuigen dat jij ons hier iets zinvols over kunt leren’.

Meer dan GPTs: Leer artikelen schrijven met AI Ninja

Consensus GPT is slechts een van de manieren waarop je jouw schrijfproces kan verbeteren met behulp van AI. Maar er zijn er nog heel veel meer. Je kunt AI inzetten bij het verzinnen van onderwerpen, het verbeteren van je vindbaarheid in de zoekmachines, en nog veel meer.

Bij AI Ninja helpen we je graag om te laten zien hoe je verschillende AI-tools kan gebruiken om jouw werk naar een hoger niveau te tillen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *