Een boek schrijven met AI – Kan dat? 

Kun je AI gebruiken om je eigen boek te schrijven? AI en boeken schrijven klinkt als de perfecte match. Je geeft zelf wat onderwerpen en ideeën aan, en AI werkt het met één druk op de knop voor je uit tot een mooie tekst. Zou het zo makkelijk kunnen zijn? 

Toen ik het afgelopen jaar ging schrijven aan mijn boek ‘Gids voor de begaafde zzp’er – Ontdek je begaafdheid‘, was ik razend benieuwd. Ik had al meerdere boeken uitgebracht, die ik helemaal zelf schreef. Zou AI mijn schrijven kunnen overnemen? Ik besloot het experiment aan te gaan. Hieronder lees je hoe het mij verging. Waar was AI een goede hulp? Wat viel enorm tegen? Wat verraste me en had ik vooraf niet bedacht? 

De realiteit was een eye-opener. Lees hieronder hoe het me verging.

Lees verder “Een boek schrijven met AI – Kan dat? “

Waarom doet AI niet wat ik wil?

Stel je voor: je bent een drukke zzp’er met een strak schema. Tussen het balanceren van projecten, administratie en je eigen marketing, probeer je ChatGPT in te zetten om efficiënter te werken. Je vraagt het om een projectvoorstel te schrijven, hopend op een scherp, professioneel document dat je met minimale aanpassingen kunt gebruiken. Maar wat je terugkrijgt, is vaag, niet gericht op jouw specifieke branche, en mist de diepte die je klant verwacht. Frustrerend, nietwaar?

Dit is precies waar veel slimme en creatieve professionals tegenaan lopen. Ze weten dat ChatGPT krachtig kan zijn, maar zonder de juiste aanwijzingen lijkt het alsof ze met een onvoorspelbare medewerker werken. 

Zo doet AI wel wat je wilt

Om deze uitdaging aan te gaan, hebben wij 24 manieren verzameld waarmee je ChatGPT beter kunt laten schrijven, gegroepeerd in vijf categorieën. Deze tips helpen je om veel preciezer te zijn in wat je vraagt, zodat je antwoorden krijgt die echt bruikbaar zijn in jouw werk.  Die vijf categorieën zijn:

1. Promptstructuur en -duidelijkheid: Begin met het versimpelen van je vragen. Directe communicatie en een duidelijke taakverdeling zijn essentieel. Dit betekent dat je overbodige beleefdheidsvormen skipt en direct ter zake komt.

2. Specifieke Informatie en duidelijkheid: Specificeer je doelgroep en wat je precies nodig hebt. Het helpt ook om bevestigende taal te gebruiken en voorbeelden te geven van wat je verwacht.

3. Interactie en betrokkenheid: Moedig stapsgewijze interactie aan. Dit kan door het model uit te nodigen vragen te stellen en door slimme structuren en recepten te gebruiken waar het model eerst leert en dan een toets afneemt.

4. Inhoud en stijl: Focus op de inhoudsvereisten en taalstijl. Als je bijvoorbeeld een blogpost schrijft, vraag dan om een specifieke stijl te volgen of bepaalde trefwoorden te gebruiken.

5. Complexe taken en codeeropdrachten: Voor meer complexe taken, zoals het schrijven van code, kun je het beste de opdracht in kleinere stappen opdelen en duidelijke voorbeelden geven van wat je verwacht.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je de interactie met ChatGPT verbeteren, waardoor je sneller en effectiever resultaten boekt die beter aansluiten bij jouw behoeften als professional. Het doel is niet alleen om tijd te besparen, maar ook om de kwaliteit van je werk te verhogen.

Lees verder “Waarom doet AI niet wat ik wil?”

Hoe Paulien sterke artikelen schrijft met AI

Paulien is coach en begeleidt hoogleraren en hoofddocenten op een paar grote Nederlandse universiteiten. Ze is een kei in haar werk. Onlangs was ze bij de oratie van één van haar cliënten, die een aanstelling als professor had gekregen. Bij de borrel na afloop kwam haar cliënt speciaal naar haar toe: ‘Je coaching heeft me enorm geholpen bij deze stap. Bovendien had ik zonder jouw hulp nooit zo’n fijne balans tussen mijn werk en privé gehad’.

Paulien vindt het geweldig om te horen. Ze heeft als coach een praktische aanpak ontwikkeld, die ook op wetenschap is gebaseerd. Toch baalt ze ook. Ze wil al maandenlang een goed artikel schrijven over haar aanpak. Dat wil ze onderbouwen met wetenschappelijke onderzoeken. Maar hoe weet ze welke onderzoeken er zijn verschenen, die passen bij haar werk? Daar blijft ze hangen.

Een tijdrovend schrijfproces

Voor veel professionals is schrijven een essentieel onderdeel van hun werk. Denk aan een artikel voor een vakblad, een blog voor je website, of een tekst waarmee je potentiële klanten laat zien wat je kunt. Ook in jouw werk kunnen artikelen veel toevoegen.

Maar veel professionals worstelen met schrijven. Het kan ongelofelijk tijdrovend zijn. Schrijven gaat immers niet alleen om het formuleren van ideeën, maar bijvoorbeeld ook om het vinden van betrouwbare bronnen die je verhaal ondersteunen.

Zelfs wetenschappers worstelen met het vinden van goede artikelen om hun onderzoek te ondersteunen. Wat is er gepubliceerd op je vakgebied? Welke onderzoeken sluiten aan bij jouw verse artikel, om je verhaal geloofwaardig te maken? Dit proces kan uren, zo niet dagen in beslag nemen. Dat is frustrerend.

Toch hoeft het schrijven van artikelen niet frustrerend te zijn, of veel tijd te kosten. Sterker nog: als je weet hoe je AI hierbij kunt inzetten, schrijf je betere artikelen in minder tijd. Hoe kan dat?

Lees verder “Hoe Paulien sterke artikelen schrijft met AI”

Gids: Zo maak je een huisstijl met AI

Wil je goede illustraties maken die passen bij jouw huisstijl en website? Hoe zou je het vinden als je zelf vlot icoontjes en afbeeldingen maakt, die precies passen bij jouw stijl? Stel je voor dat je dit zelf kunt doen, zonder de hulp van een dure ontwerper.

Met AI kun je zulke plaatjes nu eenvoudig zelf maken. Hoe je dat doet? Dat ontdek je in dit artikel. We nemen je mee door het proces, stap voor stap.

Lees verder “Gids: Zo maak je een huisstijl met AI”

Zo kun je afbeeldingen en foto’s maken met AI

Beeld maken met AI: hoe ingewikkeld is dat? Wat als je niet meer vast zou zitten aan die ene creatieve collega voor het maken van afbeeldingen? Wat als je nooit meer uren online zou hoeven te zoeken naar de juiste visuals voor je werk? 

Zakelijke foto's maken met AI

Wat als je in plaats daarvan toegang had tot een kunstenaar die werkt met algoritmen? Hoe zou dat eruitzien? De opkomst van AI verandert niet alleen onze manier van omgaan met tekst, maar ook hoe we kunst en beeld kunnen maken.

AI maakt het mogelijk om prachtige meesterwerken te produceren, maar zonder de juiste kennis kan het ook leiden tot hilarisch slechte resultaten. Laten we samen deze revolutie verkennen en ontdekken hoe AI de wereld van beeld op zijn kop zet.

Lees verder “Zo kun je afbeeldingen en foto’s maken met AI”

Hoe AI je als blogger op alle niveaus helpt – van beginner tot expert

Bloggen met AI: hoe doe je dat? In de wereld van het bloggen draait het allemaal om jou, jouw ideeën en jouw verhaal. Of je nu een doorgewinterde blogger bent of net begint, het schrijven van boeiende en informatieve blogs kan een uitdaging zijn.

Dit vragen bloggers zich af

Bloggen lijkt misschien eenvoudig, maar het vereist veel tijd, toewijding en creativiteit. Hoe vind je die perfecte onderwerpen? Hoe houd je de aandacht van je lezers vast? Hoe verbeter je je SEO om beter vindbaar te zijn in zoekmachines? Dit zijn enkele vragen die bloggers van elk niveau zichzelf stellen.

AI kan bloggers helpen

Maar wat als ik je vertel dat er een krachtige bondgenoot is om je te helpen bij elke stap van je blogreis? AI, oftewel Artificial Intelligence, kan bloggers van beginners tot experts helpen om hun schrijfvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Met eenvoudige AI-tools zoals ChatGPT of Microsoft BING kun je als blogger slimme dingen doen. Ontdek in dit artikel hoe dat werkt.

AI bloggen
Lees verder “Hoe AI je als blogger op alle niveaus helpt – van beginner tot expert”

De werkdag van Martha – met en zonder AI

Wat kun jij als professional in je dagelijks werk met AI? Dat laat de werkdag van Martha je zien.

Martha is zelfstandig professional; ze werkt als interim marketing- en communicatiemedewerker voor grote organisaties. Ze helpt bijvoorbeeld met een marketingplanning, ze schrijft blogs en artikelen, post op sociale media, en schrijft persberichten. Maar hoe ziet zo’n werkdag er uit, zonder en met AI?

Lees verder “De werkdag van Martha – met en zonder AI”

Vijf veelvoorkomende misverstanden over AI in je dagelijks werk als professional

Artificial Intelligence (AI) is een opkomende technologie die in toenemende mate wordt gebruikt. Hoewel veel hoogopgeleide professionals bekend zijn met de term AI, zijn er nog steeds veel misverstanden over wat het precies is en hoe jij het kunt gebruiken in je dagelijks werk. In dit artikel ontdek je vijf veelvoorkomende misverstanden over AI in het dagelijks werk.

Lees verder “Vijf veelvoorkomende misverstanden over AI in je dagelijks werk als professional”