Gids: Zo maak je een huisstijl met AI

Wil je goede illustraties maken die passen bij jouw huisstijl en website? Hoe zou je het vinden als je zelf vlot icoontjes en afbeeldingen maakt, die precies passen bij jouw stijl? Stel je voor dat je dit zelf kunt doen, zonder de hulp van een dure ontwerper.

Met AI kun je zulke plaatjes nu eenvoudig zelf maken. Hoe je dat doet? Dat ontdek je in dit artikel. We nemen je mee door het proces, stap voor stap.

Stap 1: Analyseer je huisstijl met ChatGPT

Laten we beginnen met het analyseren van je huidige huisstijl. Dit kan via een eenvoudige upload van een afbeelding naar ChatGPT. De tool zal elementen zoals kleuren, lettertype, en stijl identificeren. Een effectieve manier om ChatGPT je huisstijl te laten analyseren, is het volgende prompt te gebruiken:

“Kan je de huisstijl beschrijven die te zien is op deze foto? Let op elementen zoals het kleurenschema, het logo-ontwerp, het gebruikte lettertype en eventuele unieke grafische elementen of patronen.”

Laten we dit proces toepassen op de website van AI Ninja. We beginnen met ChatGPT laten beschrijven en analyseren van het AI Ninja logo, en maken op basis daarvan de AI Ninja huisstijl.

Stap 2: Van analyse naar creatie met DALL-E

De volgende stap is het creëren van nieuwe beelden. Met de informatie verkregen uit de eerste stap, kun je DALL-E een prompt geven om nieuwe ontwerpen te genereren. Bijvoorbeeld:

“Maak een reeks marketingmaterialen die aansluiten bij de geanalyseerde huisstijl. Gebruik kenmerkende kleuren en elementen uit de oorspronkelijke stijl, en pas deze toe in een vernieuwende context.”

Als we dit ook voor AI Ninja doen, geeft DALL-E de volgende resultaten:

Beeldmateriaal bij presentaties

We kunnen er ook voor kiezen op DALL-E eenvoudiger beeld te laten creëren, gebruik bijvoorbeeld het volgende prompt om beeldmateriaal te maken voor slides in de AI Ninja huisstijl:

Deze afbeeldingen kan je vervolgens bijvoorbeeld op onderstaande manieren gebruiken in je presentatie. In dit geval heb ik deze afbeeldingen gebruikt voor een presentatie met als onderwerp ‘AI voor makelaars’ en een presentatie waarin we kijken naar de toekomst van AI.

Beeldmateriaal bij blogs

Ook hebben we regelmatig beeldmateriaal nodig ter ondersteuning van de blogs die we schrijven. Laten we in de huisstijl die we tot nu toe hanteren beeldmateriaal maken voor blogs bij de onderwerpen ‘AI in het onderwijs’, ‘AI voor makelaars’ en ‘Misverstanden rond AI’.

Icoontjes in jouw huisstijl

Wat ook handig en leuk is om te maken met behulp van AI is een hele reeks icoontjes. Deze icoontjes kan je dan op allerlei verschillende plekken weer terug laten komen. Hieronder zie je de icoontjes die DALL-E bedacht voor AI Ninja:

Je ziet dat nu we de huisstijl gedefineerd hebben het heel eenvoudig is om allerlei ander beeld te maken wat direct aansluit op je huisstijl. Onwijs leuk om zelf eens te proberen en mee aan de slag te gaan.

Stockfoto’s in jouw stijl

En wat als je met een paar klikken stockfoto’s kunt toveren die in je huisstijl passen? Geen zorgen meer over het eindeloos zoeken naar die ‘perfecte’ afbeelding. Of het nu gaat om je blog, nieuwsbrief of je nieuwste presentatie, je eigen AI-assistent draait z’n hand niet om voor wat het creëren van een bijpassende stockfoto. Laten we bijvoorbeeld beeld maken voor een (nog) niet bestaande AI Ninja lezingen pagina. Op deze pagina willen we graag beeld hebben waarbij het duidelijk is dat we voor groepen presentaties kunnen geven over AI. Beeld wat we hierbij met een paar klikken kunnen creëren met behulp van DALL-E in de AI Ninja stijl is als volgt:

Het valt je hierbij vast op dat geen van de afbeeldingen een “echte” foto is, dit komt omdat dit op dit moment nog niet wordt ondersteund door DALL-E. Zoals DALL-E overigens ook meteen zelf aan geeft:

Als je wel echte stockfoto’s wil genereren moet je aan de slag met een andere tool: Canva. Binnen Canva kan je dan aan de slag met de ‘Magic Media’ functie, die kan namelijk wel stock afbeeldingen maken. We voeren daar de volgende prompt in:

“A photo of a man and woman presenting on a podium in front of a group of people about AI, using the color scheme of blue, yellow, and green.”

Wat resulteert in deze resultaten:

Hopelijk heb je door deze handleiding een beter en concreter beeld van hoe AI-tools kunnen bijdragen aan het creëren van beeld in je eigen huisstijl. 

Afsluiting

Deze instructie biedt een duidelijke manier om AI in te zetten voor de toepassing van je huisstijl op afbeeldingen. De combinatie van analyse en creatie maakt deze tools niet alleen interessant, maar ook voor jou direct toepasbaar in de praktijk. Ben je benieuwd hoe je dit nog meer kan gebruiken of wat andere manieren zijn om AI in te zetten om beeld te maken? Bekijk dan eens onze training ‘Beeld Maken met AI’.

Extra Bronnen

OpenAI Blog

DALL-E 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *